Naše firma se zabývá výrobou ručně zdobeného skla a jejím cílem je dosáhnout kvality a originality našich výrobků, kvalita je pro naši firmu Sklo Šteigl & junior prioritou, nabízíme broušené sklo, malované sklo, umělecké sklo, dále starožitné sklo, nápojové sklo, dekorativní sklo, pískované sklo, ryté sklo, svatební skleničky, maturitní skleničky a vybavení do hotelů a restaurací. Dále pískujeme loga firem.
Tavením skloviny v sklářské huti v pánvových nebo vanových pecích vzniká surovina, ze které zkušení skláři foukají výrobky různých tvarů a velikostí do bukových nebo hliníkových forem dle požadavku zákazníka. Z formy jde výrobek do chladící pece.
Po vychlazení se opukne vrchní část od sklářské píšťaly a poté je možné polotovar dále zpracovávat, brousit, pískovat, leptat a leštit. Polotovar putuje do brusičských dílen, kde se dále zpracovává, brousí se jednoduché, ale i velmi náročné a složité dekory a designy.
Po hrubém vybroušení dekoru nebo designu odchází výrobek do chemické lázně, kde se leští a dostává potřebný třpit a lesk. Pokud je třeba, brousí se další jemné matové brusy, hvězdy atd.
Dnes se převážně brousí na diamantových kotoučích, ale používají se i klasické karborundové kotouče různých profilů, velikostí a zrnitostí. Jedná se o velmi náročný a složitý proces, než vznikne originální výrobek, který proslavil zručné české skláře na všech kontinentech po celém světě.
Výroba skla
Sklo vzniká ve sklářských pecích tavením. Sklo se taví při teplotě 1450 až 1550 °C, boritokřemičité sklo typu 3.3 při teplotě až 1630 °C a křemenné sklo okolo 2000 °C. Tavení sklářského kmene má tři období.
Roztavení - sklářský kmen se dokonale roztaví ve sklářské peci. Roztavené sklo je tuhé, nestejnorodé, neprůhledné a s bublinkami, které se musí odstranit zvýšením teploty a přidáním různých čeřidel.
Čeřením - hmota se dál mísí, bublinky unikají a sklo se tak stává průhlednějším a řidším. Vyčeřené sklo je velmi řídké.
Sejití - ochlazení skla. Po dokonalém čeřití a sejití se sklo teprve zpracovává a to buď ručně, nebo strojově.